Kakao jako zásadní exportní artikl zemí rovníkové Afriky. Bureau Veritas podporuje standardy pro společensky udržitelné pěstování surovin pro výrobu čokolády. V létě roku 1550 se v Evropě začalo obchodovat s potravinou, která si dodnes udržela status milované a zdravé pochoutky. Inspekční a certifikační společnost Bureau Veritas si 7. července připomíná Den čokolády.

Léčivé účinky čokolády jsou prokázané, původně se prodávala pouze v lékárnách a lékaři ji doporučovali pro rekonvalescenci po nejrůznějších onemocněních. Již v roce 1951 dokonce vyšla i první kniha o vlivu čokolády na lidské zdraví. Nejlepší je samozřejmě hořká čokoláda s obsahem kakaa 75 až 99%, denní dávka přibližně 50 gramů se považuje za dostatečně preventivní. Konzumovat čokoládu ve větším množství jako lék není ale vhodné ani vzhledem k obsahu kalorií.
Kakao jako ekonomicky nenahraditelná plodina
Kakao je pro některé země ekonomicky nenahraditelná exportní plodina, čtyři z pěti největších producentů kakaa jsou z Afriky. Pobřeží slonoviny ročně vyprodukuje téměř 2 miliony tun kakaa, Ghana, Nigérie, Kamerun a Togo produkují další 1,5 milionu tun, čímž těchto pět zemí dává dohromady 33% světové produkce. Vzhledem k důležitosti kakaa nejen pro jednotlivé země, ale i pro samotné pěstitele, je však důležité podpořit udržitelnost produkce. Proto je zásadní i certifikační systém, který zajišťuje společensky udržitelné pěstování a lepší podmínky pro pěstitele, jejich rodiny a životní prostředí v dané oblasti. Poskytovatelem certifikací je mezinárodní společnosti Bureau Veritas.
UTZ jako certifikační program
UTZ je program a označení pro trvale udržitelné pěstování kávy, kakaa a čaje. Jeho hlavním posláním je vytvořit svět, ve kterém je zodpovědné hospodaření normou. „Udržitelnost byznysu s ohledem na životní podmínky domorodců a životní prostředí je stále důležitější pro výrobce i koncové zákazníky. Naším úkolem je poskytovat certifikaci UTZ, která prokazuje zodpovědné hospodaření s kávou, kakaem a čajem. Znamená to trvale udržitelnou výrobu, kdy zákazníci mohou důvěřovat produktům, které kupují a zároveň přispívat k ochraně planety,“ uzavírá MVDr. Hana Brožková z Bureau Veritas.