Bureau Veritas 7. července připomíná Den čokolády

Bureau Veritas 7. července připomíná Den čokolády

 

Kakao jako zásadní exportní artikl zemí rovníkové Afriky. Bureau Veritas podporuje standardy pro  společensky udržitelné pěstování surovin pro výrobu čokolády. V létě roku 1550 se v Evropě začalo obchodovat s potravinou, která si dodnes udržela status milované a zdravé pochoutky. Inspekční a certifikační společnost Bureau Veritas si 7. července připomíná Den čokolády.

 

den-cokolady-boby
Den čokolády | Kakaové boby

 

Léčivé účinky čokolády jsou prokázané, původně se prodávala pouze v lékárnách a lékaři ji doporučovali pro rekonvalescenci po nejrůznějších onemocněních. Již v roce 1951 dokonce vyšla i první kniha o vlivu čokolády na lidské zdraví. Nejlepší je samozřejmě hořká čokoláda s obsahem kakaa 75 až 99%, denní dávka přibližně 50 gramů se považuje za dostatečně preventivní. Konzumovat čokoládu ve větším množství jako lék není ale vhodné ani vzhledem k obsahu kalorií.

Kakao jako ekonomicky nenahraditelná plodina
Kakao je pro některé země ekonomicky nenahraditelná exportní plodina, čtyři z pěti největších producentů kakaa jsou z Afriky. Pobřeží slonoviny ročně vyprodukuje téměř 2 miliony tun kakaa, Ghana, Nigérie, Kamerun a Togo produkují další 1,5 milionu tun, čímž těchto pět zemí dává dohromady 33% světové produkce. Vzhledem k důležitosti kakaa nejen pro jednotlivé země, ale i pro samotné pěstitele, je však důležité podpořit udržitelnost produkce. Proto je zásadní i certifikační systém, který zajišťuje společensky udržitelné pěstování a lepší podmínky pro pěstitele,  jejich rodiny a životní prostředí v dané oblasti. Poskytovatelem certifikací je mezinárodní společnosti Bureau Veritas.

UTZ jako certifikační program

UTZ je program a označení pro trvale udržitelné pěstování kávy, kakaa a čaje. Jeho hlavním posláním je vytvořit svět, ve kterém je zodpovědné hospodaření normou. „Udržitelnost byznysu s ohledem na životní podmínky domorodců a  životní prostředí je stále důležitější pro výrobce i koncové zákazníky. Naším úkolem je poskytovat certifikaci UTZ, která prokazuje zodpovědné hospodaření s kávou, kakaem a čajem. Znamená to trvale udržitelnou výrobu, kdy zákazníci mohou důvěřovat produktům, které kupují a zároveň přispívat k ochraně planety,“ uzavírá MVDr. Hana Brožková z Bureau Veritas.