České mléčné výrobky jsou excelentní, říká potravinová auditorka z Bureau Veritas

České mléčné výrobky jsou excelentní, říká potravinová auditorka z Bureau Veritas

 

Mléko patří k základním potravinám, je však také opředeno mnoha mýty a polopravdami. V poslední době přibývá případů intolerancí a alergií na mléčné výrobky, které si řada lidí dává do spojitosti s horší kvalitou mléka. Je skutečně mléko horší, než bývalo? A doopravdy může dnešní kvalita mléka za všechna onemocnění, která mu jsou přisuzována? O kvalitě českého mléka a mléčných výrobků hovořila s Michaelou Bebovou v Televizi Seznam auditorka bezpečnosti potravin Hana Brožková z inspekční certifikační společnosti Bureau Veritas.

Jak se testuje kvalita mléka

Na vnímání kvality mléka má podle Brožkové vliv skutečnost, že se po revoluci začala chovat jiná plemena krav, než předtím. Dnešní plemena Holštýnského skotu mají vyšší dojivost, ale za to je mléko od nich méně tučné, a proto méně energeticky vydatné. To ovšem neznamená, že je nezdravé. „Zdraví krav se velmi pečlivě kontroluje. Slouží k tomu takzvaný NK test, který musí vyloučit, že jsou v mléce somatické buňky, které pocházejí ze zanícené mléčné žlázy. Dále se testuje, zda mléko neobsahuje antibiotika,“ vysvětluje potravinová auditorka a expertka na bezpečnost potravin Hana Brožková.

Geneticky modifikované potraviny a další témata

V rozhovoru odpovídala Hana Božková i na další otázky, které se týkaly například geneticky modifikovaných potravin, srovnání kvality farmářského mléka a běžných výrobků v supermarketech a další. Rozhovor vedla RNDr. Michaela Bebová, specialistka v oboru biochemie potravin a zakladatelka portálu Biochemička.cz, na kterém přibližuje laické veřejnosti odborné poznatky ze svého oboru.

 

Celý rozhovor je k dispozici: zde