Den žen v inženýringu

Den žen v inženýringu


V naší rodině jsou technologické profese dědičné, říká Hana Brožková, která pracuje v Bureau Veritas jako potravinová auditorka

Společnost Bureau Veritas uvádí nový seriál o ženách v inženýrských profesích. První díl startuje symbolicky 23. června na Den žen v inženýringu. Potravinová auditorka MVDr. Hana Brožková vzpomíná na své profesní začátky a svěřuje se, proč se jako žena nezalekla technologických oborů už při volbě studia. Jak sama říká, byla to pro ni stavovská čest a profesní zaměření se u nich v rodině dědí z generace na generaci.

 

Proč jste se jako žena rozhodla pro studium technologického oboru?
Vystudovala jsem Střední průmyslovou školu technologie masa s tím, že se biochemickým nebo přírodovědným oborům budu věnovat i na vysoké škole. Humanitní obory jako sociologie nebo politologie za mých studijních let zrovna moc nefrčely, ačkoli v dnešní době jsou mezi ženami velmi oblíbené. Já jsem chtěla udržet stavovskou čest a pokračovat v rodinné tradici. Už po čtyři generace se této střední školy držíme a speciálně pro mě byl velkou inspirací táta, který mi ten nápad vnuknul. Získala jsem pocit, že ta škola musí být něco extra a to mi určilo podobu dalšího studia a později i pracovní kariéry.


Rozhodla byste se dneska stejně?

Určitě ano. Technologické obory s vazbou na potravinářství mají budoucnost jistou, vždycky se jedlo a jíst se bude.  Název technologie masa zní možná strašidelně, ale ve skutečnosti to není tak hrozné. Člověk, když si vybírá, kam půjde na střední školu, se nesmí leknout zavádějících názvů studijních oborů a nepodléhat dojmu, že jeho osudem bude celoživotní špejlování jitrnic. Pak jsem šla studovat na Fakultu veterinární hygieny a ekologie, lákaly mě mikrobiologické laboratoře, specializované učebny a mini technologické provozy. Moje kariérová dráha se pak přirozeným způsobem vyvíjela a dneska pracuju jako potravinová auditorka.


Setkala jste se někdy s předsudky kvůli tomu, že jste žena, když se bavíme o světě potravinářského inženýringu?

Možná chvilku po škole jsem se s nějakými předsudky setkávala, ale asi to nebylo kvůli tomu, že jsem žena, ale spíš proto, že jsem byla čerstvý absolvent, neměla jsem tolik praktických zkušeností a nebyla v oboru kovaná jako dnes. Později jsem se už s žádnými předsudky nikdy nesetkala. Musím ale říct, že ve své profesi se setkávám častěji s ženami než muži. V tomto je potravinářství specifické – vždy tam bylo více žen než mužů, a to na všech pozicích.


Jak hodnotíte z pozice auditorky kvalitu stravování ve školách, kde spatřujete přednosti a nedostatky?

Školního stravování jsem se jako strávník naposledy účastnila před mnoha lety a připadalo mi strašné. Dneska už v jídelnách nemáme za co stydět, což říkám jako člověk se znalostí platné legislativy pro školní stravování i potravinářství. Při mé auditorské praxi mám možnost vidět, že si děti mohou vybírat až z 5 jídel, takže nabídka je dost pestrá a nechybí ani jídlo pro vegetariány. Jako závěrečný chod se servírují tvarohové krémy, čerstvou zeleninu či ovoce. . Ale ani tento pestrý výběr kvalitních pokrmů nedokáže zajistit spokojenost dětí. Při přezkoumávání stížností a podmětů ke zlepšování v tak zvaných knihách přání stížností vídám stále dokola požadavky na smažený sýr s hranolky nebo langoše. Se vzrůstající obezitou dětí by se mělo více řešit to, čím rodiče krmí své děti doma a jaké stravovací návyky jim vlastně vštěpují.


Co si myslíte o pamlskové vyhlášce?

Já s touto vyhláškou souhlasím, ale opět, jak bývá zvykem, se řeklo A a chybí B. Pamlsková vyhláška může být účinným nástrojem k budování dobrých návyků ve stravování jenom tehdy, pokud budou tyto návyky podporovat samotné rodiny. Jinak škola mnoho nezmůže. Jestliže si děti nemohou koupit pamlsky ve školním automatu či stánku, tak si je koupí za rohem v samoobsluze. Každý dětský organizmus potřebuje cukry, tuky, bílkoviny, aby řádně prosperoval. Jde jen o to v jakém poměru a jaký je k tomu nastaven energetický výdej.


Když byste chtěla zhřešit, jaké jídlo byste si dala bez ohledu na dietu, doporučení lékařů atd.?

Já to mám jasné, čokoládu, nejlepší je dobrá mléčná. Jednou jsem na jedné prezentaci měla praženou kobylku, tak uvidíme, zda to bude jídlo budoucnosti 🙂