Rozhovor | Seriál o ženách v inženýrských profesích

Rozhovor | Seriál o ženách v inženýrských profesích

 

Iva Vrkočová se v Bureau Veritas věnuje kontrolám a analýzám zemědělských a potravinářských produktů. Zájem o profesi se začal projevovat už v dětství. „Když mi bylo asi 10 let, bavilo mě provádět různé chemické pokusy. Vzpomínám si, že jsem si hrála s modrou skalicí a její roztok přelévala do baněk nebo nechávala na okně vykrystalizovat,“ líčí manažerka divize ITD/AGF své začátky, které daly obrysy její současné kariéře.

Řešila jste dilema mezi humanitním, technickým nebo přírodovědným oborem, když jste zvažovala studijní obor?
Moc jsem si přála studovat zdravotní školu nebo chemickou školu. Nakonec nebyl tenkrát moc výběr a šla jsem studovat ekonomickou školu. Tam mě nejvíce bavil předmět, který se nazýval Zbožíznalství. Neměla jsem problém pojmout informace o rostlinných výrobcích, uhlí, obuvi, textilu, drogerii, potravinách. Bavily mě také květiny, skalničky, ale i různě studovat obilky a byliny. V 18 letech jsem znala celý babiččin herbář. V rodině jsme měli spíše technické profese, takže jsem tuto zálibu asi po nikom nepodědila. Všechno to byla asi příprava na mou budoucí profesi, aniž jsem to tušila. Později jsem chtěla studovat i psychologii, pak ale přišly rodinné povinnosti a už mi na to nezbyl bohužel čas. Byla jsem takový samouk.

Co vás ve vaší profesi nejvíc baví a naopak nejvíc frustruje?
Nejvíc mě na profesi baví různorodost. Věnujeme se inspekčním službám různých druhů zboží z potravinářství nebo zemědělství, spotřebnímu zboží nebo surovinám. Nabízíme kompletní službu, tj. analýzu zboží nebo určitého procesu, pak následuje syntéza zjištění a z toho plynoucí závěr. A když je k tomu pozitivní zpětná vazba od klientů, že pomůžeme například se složitým případem, je to opravdu radost. Frustrují mě spíše drobné záležitosti, které nelze vyřešit hned, ale časem jsem zjistila, že je lepší někdy chvilku počkat a řešení se najde snáze. Za dobu, co pracuji v tomto oboru, jsem se setkala s mnoha případy někdy hodně zamotanými, ale nakonec se vždy záležitost vyřešila, ať už se jednalo o obchodování se zemědělskými komoditami nebo potravinami.

V čem je vaše profese nebo pracovní náplň specifická?
Každý případ je svým způsobem zajímavý a originální. Kontroly potravin a zemědělských komodit, byť v jednotné EU, jsou stále potřeba a spíše se tento systém rozvijí. To je pozitivní směr. Abychom rozšířili portfolio našich služeb, začali jsme provádět kontroly a certifikace ekologického zemědělství. Můžeme tak přispět k rozvoji výroby zdravějších potravin, krmiv a welfare pro zvířata. Jsou to malé ostrůvky, ale myslím, že v současné době potřebné. Někdy nás zarazí výsledek analýzy, například u rakytníkového oleje, u kterého bychom předpokládali, že bude v pořádku coby doplněk stravy. Produkt se ale nevešel to předepsaných parametrů. Například pokud jde o přítomnost polyaromatických uhlovodíků (karcinogeny), povolený limit byl překročený dvanáctkrát. Místo 10 mikrogramů/kg se zjistilo 124 mikrogramů/kg. Je dobře, že si obchodník nechá výrobek zkontrolovat a včas zastaví jeho distribuci do obchodní sítě. Můžeme tak říct, že přispíváme k lepší kvalitě zboží, což je skvělé pro koncového spotřebitele a také přispíváme k budování důvěryhodné značky, což je zas dobré pro výrobce zboží.

A když zrovna nepracujete, jak trávíte volný čas?
Baví mě sport, nejvíce volejbal a lyžování, a za první výplatu z brigády jsem si v 15 letech pořídila nové lyžáky a lyže. Byla jsem na to velmi pyšná. A do teď velmi ráda lyžuji. Také se věnuji své německé doze, nejdřív to byla Laura a nyní Luisa.