Nejen 28. července si myjme ruce a pořádně propečme maso. Prevence je nejlepší zbraní proti žloutence.

Nejen 28. července si myjme ruce a pořádně propečme maso. Prevence je nejlepší zbraní proti žloutence.


Světový den hepatitidy neboli světový den boje proti žloutenkám si celý svět připomene letos už poosmé. Světová zdravotnická organizace (WTO) stanovila 28. červenec dnem boje proti této zákeřné nemoci na počest amerického lékaře, profesora Barucha Samuela Blumberga, držitele Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu z roku 1976. Jedním z jeho největších objevů byl právě vir hepatitidy B a též se zasloužil o vývoj testů či vakcín proti této nemoci.

Očkování chrání

Žloutenka je ve světě statisticky jedním z největších zabijáků. Ročně nákaze některé z typů žloutenky podlehne 1,5 milionu lidí. Na světě propuká žloutenka hned v několika variantách a v Česku se vyskytuje nejčastěji typ A, B, C. Na žloutenku typu A a B existují očkovací vakcíny a je tak možné se nemoci dle statistik z 98 procent uchránit. I proto bylo očkování hepatitidy B zahrnuto do povinného očkovacího programu dětí. Nicméně lékaři doporučují proočkování i dospělým, ti si vakcíny hradí sami.

Úspěchy v léčbě

Na hepatitidu typu C sice očkování zatím není vyvinuto, ale dobrou zprávou je, že čeští lékaři významně posunuli v poslední době kupředu léčbu tohoto viru. Ještě před čtyřmi lety byla vyléčitelnost pacientů u nás s „céčkem“ jen 40 procent. Lékaři z IKEM však začali aplikovat léky, které pomáhají vyléčit takřka stům procentům pacientů. A co je nebývalé, léčba trvá nejčastěji jen tři až šest měsíců, což je oproti minulosti, kdy se lidé s nemocí potýkali řadu let, velkým vítězstvím.

Nepříjemná novinka

Nepříliš pozitivní novinkou nicméně na druhou stranu je, že se v ČR nově usídlila i hepatitida typu E. Ta způsobila loni těžkou hlavu například lékařům na Havlíčkobrodsku. Žloutenka typu E má podle odborníků spojitost s konzumací kontaminované vody či špatně tepelně opracovaného masa a vyvolává prudký zánět jater.

Prevence i jídelnách

Všeobecně se ví, že nejlepší obranou proti žloutence je dodržovat prevenci od očkování přes důsledné mytí rukou až po opatrnost při konzumaci rizikových potravin. To si uvědomují i mnohé restaurační a stravovací provozovny. „Vidíme snahu ve všech typech provozů vyhnout se v rizikům, která by mohla vést k onemocnění pracovníků či konzumentů, což je skvělé. Poptávka po řízení bezpečnosti v potravinových provozovnách je na vzestupu,“ říká Hana Brožová, potravinová auditorka společnosti Bureau Veritas. Ta je v ČR jednou z organizací, která může udělovat velmi přísnou certifikaci HACCP, ISO 22000 či FSSC 22000 provozovnám veřejného stravování.